26-30 Ekim 2016 tarihleri arasında ANFAŞ Antalya Fuar Merkezi’nde düzenlenen ve açılışı Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent TÜFENKCİ, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat HİSARCIKLIOĞLU, Antalya Valisi ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından gerçekleştirilen 7. Yöresel Ürünler Fuarı’na Mevlana Kalkınma Ajansı da 160 metrekarelik stantla katılım sağladı.
Mevlana Kalkınma Ajansı öncülüğünde açılan stantta Ereğli Akşehir, Kadınhanı, Ayrancı Belediyeleri, Akşehir İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Konya Ticaret Odası, Karaman, Ereğli, Akşehir ve Karapınar Ticaret ve Sanayi Odaları da Konya ve Karaman’a ait yöresel ürünleri ve coğrafi işaretleri fuar boyunca ziyaretçilerin beğenisine sunma fırsatı buldu. Konya Ticaret Odası öncülüğünde kurulan Kimya Hatun Kadın Kooperatifi’nin yöresel el sanatları ürünlerini sergilediği fuarda ayrıca Karaman İli Merkez İlçe Elma Üreticileri Birliği ziyaretçilere elma ikramı yaparken Selva Makarna ve Duru Bulgur da stant ziyaretçilerine sıcak makarna ve bulgur pilavı ikram etti.
Fuar boyunca yoğun ilginin olduğu MEVKA standını Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent TÜFENKCİ, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat HİSARCIKLIOĞLU, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes TÜREL, Ayrancı Belediye Başkanı Yüksel BÜYÜKKARCI, Antalya Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit UYSAL, Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa TOKTAY, Karaman Ticaret Borsası Başkanı Ekrem BAŞTUĞ, Akşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erdal ÇİFTCİ, Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Enver BOZKURT, Ereğli Ticaret Borsası Başkanı Zekeriya ÜNLÜ, Seydişehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cemal KÜÇÜK, Cihanbeyli Ticaret Borsası Başkanı Hacı KABAKCI, Ilgın Ticaret Odası Başkanı Vehbi ÖZLEN, Karapınar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Kemal SÖZEN, Karaman İli Merkez İlçe Elma Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet YILDIZ, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali ÇANDIR, Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz ALTINDAĞ, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut ŞAHİN, Serhat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Hüsnü KAPU ve çok sayıda fuar katılımcısı ziyaret ederken, ziyaretçilere Konya ve Karaman yöresine ait ürünler ikram edildi.
Beş gün süren fuarın ardından fuarla ilgili değerlendirmelerde bulunan MEVKA Genel Sekreteri Ahmet AKMAN, “Bundan önce gerçekleştirilen Yöresel Ürünler Fuarlarında 500 bin kişi bu fuarları ziyaret etmiş ve ülkemizin dört bir köşesinden getirilen coğrafi işaretler ve yöresel ürünler ziyaretçilerin beğenisine sunulmuştur. Bu yıl ise 100 binden fazla kişinin fuarı ziyaret ettiği tahmin ediliyor. Bu durum hem Konya-Karaman bölgemize ait yöresel ürünlerimizin hem de ülkemizin her yöresinden getirilen ürünlerin tanıtımının yapılması ve yerel ekonomilere katkı sağlaması açısından son derece önem arz etmektedir. Burada sergilenen ürünlerin coğrafi işaretlerden ya da coğrafi işaret başvurusu yapılan ürünlerden oluşmasının coğrafi işaret ve tescil konusunda farkındalığın artırılmasına da olumlu katkı sağlayacağı kanaatindeyim. Ülkemizde özellikle son on dört yılda coğrafi işaret ve tescil konusunda büyük gelişmeler kat edilmiştir. 2002 yılında ülkemizde tescilli coğrafi işaret sayısı 11 iken bu rakam bugün itibari ile 189 ürüne ulaşmış durumda.