Ayakkabıcılık

Türkiye çapında sektörde 22.500 küçük-orta ve 7.500 de büyük işletme bulunmaktadır. Üreticilerin yoğunlaştığı dönemli iller İstanbul, İzmir, Konya, Bursa, Ankara, Gaziantep, Manisa ve Denizli’dir.

Konya ayakkabıcılık üretiminde özellikle erkek ayakkabısı alanında öne çıkmaktadır ve Türkiye’deki pazarın yaklaşık %20’sine sahiptir

Fabrikalaşma yolunda da büyük bir yol kat eden Konya Ayakkabı Sektörü bugün 50 tane tam makinalaşmış fabrika, 250 tane orta ölçekli işletme ve 1.300 tane küçük ölçekli işletmeden oluşmaktadır. Öyle ki şu andaki kapasitesi ile Türkiye Erkek Ayakkabısı sektörünün Türkiye pazarında söz sahibi olmasının yanında, yurt dışında da söz sahibi olmak için emin adımlarla ilerlemektedir.

Yıllık toplam üretim kapasitesi 80 milyon çift olan sektör, gün geçtikçe iç ve dış pazar payını arttırmaktadır. Sektör yaklaşık %50 kapasite ile çalışmaktadır. Kümelenme çalışmalarıyla, hem kurumsallaşma hem de ihracat ve üretim kapasitesini genişletmeye devam etmektedir. Üretim çeşitliliği ve oranlarını da belirtmek gerekirse; %60 Merdane, %10 Garson Filet, %25 Zenne ve %5 Mest şeklindedir. 

Ayrıca Konya’da son yıllarda Ayakkabı Yan Sanayii  alanında da büyük bir ilerleme kaydedilmiştir. Ayakkabıcı esnafı ile sıkı diyaloğu bulunan Tornacı esnafı Avrupa Modelleri ile eşdeğer kalite ve nitelikte Otomatik Pul basma makinası, Hidrolik Kesim Presi, Hava Kompresörü, Üst atma Presi, Şoklama, Soğuk ve sıcak fora ve freze makinaları Boya açma ve deri parlatma makinaları, Ayakkabı Kalıpları, Atölyelerde ihtiyaç olan küçüklü büyüklü iş tezgâhları, güvenlik dolapları ve iş taşıma sepetleri gibi ürünler ilimizde üretilmekte ve hem esnafımızın hem de ilimizin yararına sunulmaktadır.

Eğitim alanında Konya da Ayakkabıcılık Meslek Lisesi ve Selçuk Üniversitesi bünyesinde ayakkabı ve tasarım bölümünde örgün ve uygulamalı eğitimler verilmektedir.

Konya Ayakkabı-Tekstil Sektörleri Tanıtım Kitabı
Ekonomi Bakanlığı Ayakkabıcılık Sektör Raporu
Ayakkabıcılık Makine Ekipman Envanteri Araştırması
Konya Ayakkabı Rekabetedebilirlik ve Küme Raporu
Konya Yatırım Destek Ofisi
Mevlana Kalkınma Ajansı
Konevi Mah. Feritpaşa Cad. No:18 Meram/Konya/TÜRKİYE 42040
Bu sitede yayınlanan her türlü bilgi ve belge Mevlana Kalkınma Ajansı tarafından sağlanmıştır. Tüm hakları saklıdır. © 2024