Lojistik

Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesi’nde konumlanmış olan Konya, İç Anadolu Bölgesi’nin canlı bir ticaret noktası konumundadır. Geçmişten bugüne kadar ticari anlamda birçok yatırımın odak noktası haline gelen Konya, günümüz küresel ticareti içinde özellikle İç Anadolu Bölgesi’nin önemli bir ticaret ve lojistik merkezi olarak yerini almıştır.

Toplam 41.001 km2’lik bir alan üzerinde kurulu bulunan Konya, 2019 yılı verilerine göre 2.232.374 nüfusa sahip, Türkiye’nin yedinci büyük ilidir.

Konya ili, gerek sanayi gerekse tarımsal üretimde verimlilik göstergeleri açısından Türkiye ortalamalarının üstündedir. İlde ticari ve mali kuruluşların (bankacılık ve finans sektörünün) gelişmiş olması, dış ilişkilerdeki deneyim, demiryolu ile limana bağlantısı ve Organize Sanayi Bölgesinin varlığı, Konya İlinin ticari açıdan güçlü bir altyapıya sahip olduğunu göstermektedir. Bu yönüyle Konya, gerek dış ticarette gerekse de iç pazara sağlamakta olduğu lojistik hizmetleriyle Türkiye ekonomisine önemli katkı vermektedir.

Konya’nın Uluslararası Taşıma Koridorları kapsamında hem Kuzey-Güney hem de Doğu-Batı akslarında coğrafi konumu itibariyle önemli bir yeri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra üniversitesi, bilim merkezi, teknokenti, organize sanayi bölgeleri, etkin sivil toplum kuruluşları ve bu kurumların arasında gelişmekte olan işbirliği Konya için artı bir durumdur.

Konya Lojistik Merkezi

TCDD verilerine göre, Konya Lojistik Merkezi'nin faaliyete geçmesi ile Konya için mevcut durumda yaklaşık 634.000 ton/yıl olan taşıma miktarının, 1.679.000 ton/yıla çıkması hedeflenmektedir. Konya Lojistik Merkezi'nden, Konya sanayisi ve tarımı için önemli mamul ve ürünlerin taşımasının yapılması planlanmaktadır. Bu ürünlerin ulusal ve uluslar arası pazarlarda fiyat, hız ve kalite konusunda rekabet edebilme söz konusu lojistik ile mümkün olabilecektir.

Konya Organize Sanayi Bölgesi ve diğer organize sanayi bölgeleri ve sanayilerine yakın bölgeye kurulacak olan lojistik köyün aktif bir şekilde kullanımını sağlamak, işletmeleri lojistik köyü kullanmaya teşvik etmek ve Konya Organize Sanayi bölgesinde üretilen başta ağır sanayi ürünleri olmak üzere diğer ürünlerin taşınmasını kolaylaştırmak için lojistik köy ile Konya Organize Sanayi Bölgesi’nin optimum kullanımına imkan sağlaması gerekmektedir.

Konya Lojistik Merkezi'ndeki hizmetler şu şekilde özetlenebilir.

  • Taşıma modları arasında geçiş sağlanması
  • Intermodal transfer ve operasyonların yapılması
  • Yükleme, boşaltma, elleçleme ve tartı hizmetleri
  • Depolama ve ambarlama hizmetler
  • Gümrük hizmetleri
  • Park hizmetleri
  • Yardımcı hizmetler: Güvenlik, bakım-onarım tesisleri, müşteri ofis alanları, showroomlar, toplantı/konferans odaları, yemek tesisleri, toplu taşıma imkanları, banka, posta, ekstra depo hizmetleri gibi…

 

1.    KARAYOLU ULAŞIMI

Konya, Türkiye içinde önemli yere sahip güçlü bir tır filosuna sahiptir. Ulaşım kalitesinin artmasında en önemli verilerden birisi olarak görülebilecek bölünmüş yol çalışmalarında ise son yıllarda Türkiye genelinde gözle görülür bir artış olduğu görülmektedir. Öyle ki; 2020 yılı başında Türkiye genelinde toplam 22.644 km bölünmüş yolun hizmet verdiği görülmektedir. Konya İlinde ise toplam bölünmüş yol uzunluğu 1122 km'dir (KGM 2020).

Karayolları ile 3 saatte 10 milyon kişiye, 6 saatte Türkiye nüfusunun %80'ine erişim mümkündür.

 

2.    DEMİRYOLU ULAŞIMI

Konya-Karaman arasında günlük raybüs seferleri yapılmaktadır.

Konya-İstanbul, Konya-Ankara ve Konya-Eskişehir hızlı tren demiryolu hatları yapılmış olup düzenli seferler yapılmaktadır. Konya'dan Eskişehir ve Ankaraya 1 saat 50 dakikada ve İstanbul'a 4 saat 15 dakikada ulaşılmaktadır.

Toplam alanı 1 milyon metrekare olan Konya Lojistik Merkezi kurulması çalışmaları devam etmektedir. Demiryollarının kurulacak olan Lojistik Merkezi içine kadar girmesi multimodal taşımacılık için önemli bir avantajdır. Demiryolu bağlantısı, batıda Afyon’a kadar direk olup, Afyon’dan sonra Ege ve Marmara’ya doğru pek çok aksa ayrılmaktadır, doğuda ise Niğde-Ulukışla’dan sonra kuzeyde Niğde-Kayseri aksına ve güneyde Mersin-Yenice-Adana’ya bağlanmakta ve bu sayede Mersin Limanına yük taşımacılığı yapılabilmektedir.

2023 yılına kadar Konya-Taşucu hattının inşasının ve Konya-Ereğli-Mersin hattının yenilenme çalışmalarının tamamlanması planlanmaktadır.

 

3.    HAVAYOLU ULAŞIMI

Konya Havaalanı 2000 yılında hizmete girmiş olup sivil-askeri kategorisinde ve şehre uzaklığı 18 km’dir. Yeni terminal binası 2014 yılında tamamlanmış olup 23 bin 640 metrekare kapalı alana sahiptir. Kargo taşımacılığı yapılan havaalanları arasında Konya Havaalanı da yer almaktadır.

 

4.    BALO (Batı Anadolu Lojistik Organizasyonu)

BALO; ülkemiz ihraç mallarının Avrupa, Eski Doğu Bloku, İskandinav ve BDT ülkelerine kadar ulaştırılmasını sağlamaktadır. Avrupa’dan tedarik edilen hammadde ve yarı mamul yüklerinin aynı yolla ülkemize, Avrupa üzerinden gelen ve ülkemizi transit geçen ürünlerin de hicaz demiryolu hattıyla Ortadoğu ve Arap yarımadası, ipek ve baharat yoluyla Uzakdoğu’ya ulaştırılmasını sağlar. Yurtiçinde 14 toplama merkezinden biri olan Konya’dan alınan yükler blok ve tarifeli seferler ile Anadolu ve Avrupa yakasındaki iki yük birleştirme merkezinde(Bandırma, Tekirdağ) toplanır. Yükler buralarda gideceği şehirlere göre ayrıştırılıp, yine blok ve tarifeli seferler ile Avrupa kentlerindeki lojistik köylere ulaştırılır.

Lojistik Sektöründe Yatırım Yapmak İçin 10 Neden:

  • Coğrafi olarak konumu gereği erişilebilir olması
  • Avrupa ve Ortadoğu’ya demiryolu ile erişim imkanı
  • Konya’da üretilen ürünlerin en kısa zamanda ulaşımını sağlayacak havayoluyla ulaştırma imkanı
  • Hızlı tren ile 3 büyük şehre (Ankara, Eskişehir,  İstanbul) ulaşımın sağlanması
  • Konya’dan Mersin Limanı’na erişimin demiryolu ve karayolu ile yapılabilmesi ve 4 saatlik uzaklıkta olması
  • Konya’nın artan ihracat kapasitesi
  • BALO parkuru güzergahı ile Avrupa pazarına erişebilirlik
  • Konya’da yapılacak olan lojistik köy projesi
  • Modern depolama merkezlerine olan ihtiyaç
İllere Göre Devlet ve İl Yolları
Konya Yatırım Destek Ofisi
Mevlana Kalkınma Ajansı
Konevi Mah. Feritpaşa Cad. No:18 Meram/Konya/TÜRKİYE 42040
Bu sitede yayınlanan her türlü bilgi ve belge Mevlana Kalkınma Ajansı tarafından sağlanmıştır. Tüm hakları saklıdır. © 2024